+36 70 558 53 00

Kések, melyek elengedhetetlenek egy hatékony disznóvágásról

Húsfeldolgozáshoz általában, így a disznóvágáshoz is elengedhetetlenek a megfelelő anyagminőségű kések. Valamennyi disznóvágáshoz használt késnél alapkövetelmény, hogy a célnak megfelelően legyen kialakítva (hossz, pengevastagság, pengeélesség, ergonómia.)

Bökő kések: Többféle technológia használatos a vágóállat leterítésére. Az egyik tradicionális eljárás a leszúrás, ahol a megfelelő hosszúságú késsel az állatot szíven szúrják. Ehhez egy merev de vékony bökő pengére van szükség olyan pengehosszal ami eléri a vágóállat szívét és képes megfelelő roncsolást végezni az artériákban, ami az állat elvérzését okozza. Fontos balesetvédemi követelmény, hogy a kés ergonómiája lehetővé tegye a biztos fogást és erőteljes szúrást.

Kaparó kések: A kaparókés egy szélesebb egyenes penge mellyel egyenletes húzó mozdulatokkal lekaparjuk a megperzselt bőrről a szőrt és a felhámot. Fontos itt is az ergonomikus kialakítás és az éles penge.

Hasító, daraboló kések: A hasító daraboló késsel végezzük az állat belső szerveinek eltávolítását, továbbá az egyes hústömegek szeparálását. A kés jellemzően 20-25 cm hosszú, ergonomikus nyéllel és merev keskenyebb pengével, mely alkalmas a különféle húsokban kanyar vágásra is.

Filéző kések: A filéző kések a hús csontról való leválasztásánál lehetnek segítségünkre. Vékony, hajlékony pengével rendelkeznek, mely könnyedén idomul a csont hajlataihoz.

Szólj hozzá!